top of page

BIO

Over mij,
hoe ik keramiste ben geworden en wat me inspireert..
Mieke van den Hoogen

Keramiste

Keramiek Atelier

Keramische kunst

Na het krijgen van drie kinderen heb ik me toegelegd op de keramische vormgeving en ben ik in 1987 begonnen met de vakopleiding aan de Hogeschool Maastricht.

In mei 1991 heb ik deze studie afgesloten met een expositie in de academie.

Sinds februari 1992 heb ik een eigen atelier, eerst in Elsloo, nu in Nijmegen, waar we sinds 1997 wonen.

Door mijn studie aan de Hogeschool Maastricht ben ik in de keramiek met name geïnteresseerd geraakt in de expressiemogelijkheden van de dunne scherf. Onder leiding van mijn hoofdvakdocenten Desiré Tonnaer (Maastricht) en Piet Hermans (Venray) heb ik de mogelijkheden hiervan onderzocht, met name in monumentale objecten.

In mijn werk nemen vrouwenbeelden een belangrijke plaats in. In deze beelden streef ik naar een samengaan van naturalistische elementen, geabstraheerde vormen en emoties.

 

Een vrouwenlijf boeit mij niet als het een schoonheidsideaal weergeeft, maar als het een weergave is van een lijf, een lijf waarin geleefd wordt, waarvan emoties in het beeld te lezen zijn.

 

Een lichaam lijkt symmetrisch te zijn gebouwd, toch voelt het geen dag hetzelfde. Dit wil ik uitdrukken door een beeld asymmetrisch op te bouwen. Omdat deze beelden keramisch worden opgebouwd, dus hol, moet de inhoud worden uitgedrukt in de scherf.

 

Het beeld is geen leeg vat, het lichaam is geen omhulsel. In dit scherf geef ik het innerlijk weer, zo dun mogelijk, breekbaar.

Naast vrouwenbeelden maak ik ook keramische objecten. In deze objecten kan ik mijn fantasie kwijt. Ze worden gemaakt voor het plezier in het vormen.

Ook maak ik potten, volgens oude Indiaanse technieken opgebouwd, soms met een zeefdrukdecoratie, soms gereduceerd gestookt. Door het werk te reduceren ondergaat het door zuurstof tekort een kleurverandering: kopergroen wordt koperrood. Door de expressie en de vreugde die ik in deze potten gelegd heb, is er nog nauwelijks sprake van een gebruiksvoorwerp.

Daarnaast maak ik ook schalen, vazen en borden, die meestal wel bedoeld zijn om te gebruiken.

bottom of page